det värsta med att ta sig ur sin ätstörning.

Missbruket
Att ta sig ur en ätstörning är inte lätt någonstans, precis som med vilket missbruk som helst. Men det värsta med just ätstörningen är att man kan inte leva utan det som man har missbrukat - MAT. Får vi inte mat så överlever vi inte till slut, så är det bara.

Måltiderna
När man har hetsätningsproblematik är varje måltid en kamp. Man vill sluta äta efter en lagom portion, men det går inte. Man bara fortsätter tills det bokstavligt talat inte går att få i mer. Och detta på grund av att man tidiagre inte behållt maten så när kroppen ser sin chans att få fylla på så passar den på att lagra extra mycket. Tyvärr så får den aldrig så mycket den vill ha eftersom man oftast inte behåller maten.

Svälten
Hetsätningarna kommer utav den svält man ställt kroppen inför tidare under dagen eller gårdagen. När man ska ta sig ur en ätstörning så finns det inget annat man kan göra än att "äta sig ur den". Och man ska inte äta lite eller bara nåt mål här och där. För att ta sig ur så måste man äta fem - sex gånger om dagen och portioner som man aldrig tidigare trott att man skulle stoppa i sig (och behålla).

Samhället
Men det allra värsta med att ha tagit sig ur detta har varit att leva samhället vi lever i idag. Man hör hur folk pratar dieter hit och díeter dit, hur mycket de har gått ner i vikt av den dieten och vad man ska och inte ska äta för att må bra. I ätstörningarnas värld finns ingen dålig mat. All mat är bra, så länge man följer regelbundenhet och mängd. Där fokuserar man mer på HUR man ska äta än på VAD man ska äta. Men ni kanske förstår att det blir en krock? Det finns inga förbud och innehållsförteckningarna är oväsentliga. Och när jag har sagt att jag vill äta nyttigt så får jag till svar "men Klara - vad är nyttigt och vad är onyttigt? vem bestämmer det?"

Tankeställare
Ni ska få er några tankeställare här av mig idag - för jag tycker att fler borde följa ätstörningens syn på ätandet.


1.Tror ni att kroppen gör skillnad på kolhydrater och kolhydrater? långsamma/snabba - det spelar ingen roll, kroppen är nöjd bara den får någon typ av kolhydrater - i vilken form skiter den i.


2. Pizza - är det onyttigt? folk säger det.. men två smörgåsar med ost, skinka och tomat är mycket bättre?? nej för det är the same shit! en degklump som bakats på olika vis tomat i olika form, ost som ost, skinka som skinka. Pizza är en komplett måltid med både kolhydrater, protein och fett - precis vad kroppen behöver!


3. Om du äter ett kilo godis så brukar tankarna gå att -fasen, nu kommer jag gå upp minst fem kilo... (lite överdrivet kanske, men ni vet tanken jag är ute efter). Men hur i helskotta ska man kunna gå upp fem kilo när man bara har ätit ETT kilo godis? det är inte möjligt någonstans.

Fakta
Om du äter regelbundet, helst 6 mål om dagen (frukost, lunch, middag och 3 mellanmål), följer kostcirkeln, viktigt att inte äta för lite - så kommer din förbränning att fungera bättre än någonsin. Du kommer att må bättre och kroppen ställer in sig på ett läge där den litar på dig och därmed kommer den inte att lagra onödigt fett. Utan då gör den sig av med det på en gång. Har du en övervikt eller lite extra hull så kommer du långsiktigt att tappa en del kilon - i förutsättning att det ingår vardagsmotion i din vardag. Med långsiktigt menar jag inte några månader, snarare år - lite beroende på förutsättningar. Och det är okej och inte det minsta farligt att ta fikabröd till mellanmål eller chipsskålen till kvällsmål ibland. Regelbundenheten är det viktiga!!

Hur är detta möjligt? jo, om kroppen hela tiden får det den vill ha så behöver den inte ha en massa lagrat på kroppen. För kroppen är lat till sin natur och vill absolut inte att du ska behöva gå och släpa runt på extra vikt.


Det viktigaste - vi är alla unika - fina och bra precis som vi är.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0